Alkmaar op Zondag (17 augustus 2014; nr 33)

ALKMAAR – Iedereen heeft wel eens een product in de koelkast staan wat vergeten wordt. Nog voor de houdbaarheidsdatum verstrijkt weggooien is een optie, maar beter is weggeven aan mensen die het nodig hebben. Het initiatief Prakkie 072 zamelt levensmiddelen in en er blijkt veel vraag naar de ingezamelde producten te zijn. “We zijn net twee maanden bezig en het aantal leden dat gebruik maakt van ons initiatief blijft groeien”, vertelt Yvonne Jansen.

Waar Jansen het sociale initiatief Prakkie 072 aanvankelijk alleen draaiende hield, krijgt zij inmiddels steun van drie dames. “Dagelijks ben ik zestien uur bezig met Prakkie 072, want er komt behoorlijk wat bij kijken”, licht de Alkmaarse toe. Daarom ondersteunen leden van het eerste uur Dees Dees, Tamara Stefanie en Chrisje Veen haar met het bijhouden van de facebookpagina, inzamelen van producten en het verloten van de middelen. Prakkie 072 bestrijkt het volledige HAL-gebied, dus ook de gemeenten buiten Alkmaar.

Loten

Meedoen met Prakkie 072 is relatief eenvoudig. Mensen die hulp kunnen gebruiken, of in de schuldhulpverlening zitten of gebruik maken van de voedselbank kunnen zich aanmelden als lid van de groep op Facebook. Dagelijks bieden de beheerders producten aan via berichten op de pagina, waarbij leden doormiddel van loting kans maken op levensmiddelen. Veen: “Hierbij letten we er wel op dat niet elke keer dezelfde mensen een product winnen, want iedereen heeft behoefte aan ondersteuning. Soms levert dat enige discussie op, maar over het algemeen zijn mensen ontzettend blij. Die vrolijke gezichten wanneer ze het gewonnen artikel op komen halen, zijn de mooiste beloning.” De beheerders van Prakkie 072 proberen alle leden zo veel mogelijk te screenen, wat niet altijd mogelijk blijkt. Toch weten ze van veel leden precies wat de thuissituatie is, waardoor ze probleemgezinnen voorrang kunnen verlenen bij het verdelen van de producten.

Extraatje

Naast het groeiende aantal leden, verbaast vooral het enorme aanbod van producten de dames van Prakkie 072. Daaruit blijkt volgens Veen dat Alkmaarders behoorlijk veel voor elkaar over hebben. “Er komen regelmatig mensen voedsel brengen die het zelf ook niet breed hebben, maar het desondanks wel kunnen missen. Dat kan trouwens van alles zijn, want naast levensmiddelen zamelen we bijvoorbeeld ook schoonheidsproducten in. Het belangrijkste is dat mensen naast de ondersteuning ook weer een extraatje krijgen. Een stukje worst of fruit kan voor sommigen al een luxeartikel zijn en dan is het mooi dat Prakkie 072 daar voor kan zorgen.”

Zonde

Naast verpakte levensmiddelen, is het ook mogelijk om maaltijden aan te bieden, stelt Jansen. “Voorwaarde is dat de kliekjes vers zijn. Er zijn veel mensen die dagelijks eten weggooien, terwijl een ander daar ontzettend mee geholpen is. Weggooien is zo ontzettend zonde.”
Interesse om Prakkie 072 te helpen aan producten? Neem contact op met Yvonne Jansen via tel. 072-5625864. Lid worden van het sociale initiatief kan door op facebook te zoeken naar Prakkie 072.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vier × 1 =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>