Veel recepten van een lid

Recepten Cootje Grootveld

1.

Preiprol:500 gram prei4 eierenhalf pakje margarinePrei schoonmaken en op stukken snijdenwanneer de prei gaar is afgieten en een klein beetje vocht achterlaten bij de prei.Hierbij het halve pakje margarine doen. De eitjes ondertussen klutsen en wanneer de boter gesmolten is de eitjes erbij doen en dan op een laag pitje met het deksel erop lekker laten stollen. Braadworst en aardappelen erbij.

 

2.Heb je eens overrijpe bananen liggen? Klutsen met een ei en bijv. anijs of kaneel en bak heerlijke bananenpannenkoekjes

 

3. Zelfbedachte salade van een vriend van mij  

4 eieren1 blik smac1 zakje knoflook dipsaus voor chips (2 mag ook maar wordt wel heel overheersend)eitjes koken (niet te kort anders heb je snot)eitjes in stukjes snijden net als de smacdipsaus aanmaken volgens zakje en toevoegen aan eitjes en smacsimpel maar ooooo zooo lkkr bij bb en/of,stokbrood

 

4.STOKBROODPIZZAAfbakstokbrodenPot pizzasausKaas (geraspt)En eventueel wat je verder nog in huis hebt (Champignons, Paprika, Ham, Salami)Verwarm de oven voor volgens de verpakking.Snijd de stokbroden in de lengte doormidden.Bestrijk ze met de pastasaus.Doe er de overige ingrediënten op.Stop de in de oven en klaar zijn je pizzabroodjes.

 

5.Armoe maaltijd (aten ze in de oorlog vertelde een kennis,waar ik dit van heb gehad)1pak macaroni1zakje/pakje spekjeseierengebakken aardappelsMacaroni koken,spekjes uitbakken.Als macaroni gaar is uigebakken spekjes erdoor scheppen met klein beetje spekvet. Eitjes bakken tot spiegelei en dit over de macaroni leggen.Terwijl je de macaroni kookt,de aardappels opbakken….(ik eet dit zonder gebakjen aardappels,beetje droog)…..maar ieder zijn smaak.Dat ik het hoorde dacht ik mmm vreemde combi,maar tegendeel bewijst….ik zeg jammie jammie

 

6.OUDERWETSE BOTERKOEK240 gram bloem160 gram witte basterdsuiker200 gram koude, harde roomboter in stukjes1 snufje zout1 ei losgekloptVerwarm de oven voor op 200 graden.Meng de bloem, basterdsuiker en een snufje zout in een beslagkom door eklkaar en schep de stukjes boter erdoor.Kneed alles met een koele hand tot een samenhangende deegbal.Druk het deeg uit in een ingevette lage (boterkoek)vorm en strijk de bovenkant met de bolle kant van een lepel glad.Bestrijk het deeg dun met ei en trek met een vork een ruitjespatroon in het deeg.Zet de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in 20 minuten goedbruin en gaar. Laat de boterkoek in de vorm afkoelen en snijd de koek in punten.

 

7.GEVULD STOKBROOD2 afbakstokbroden1 pond gehakt 1 zakje gehaktkruiden stroganoffPlakjes kaasPlakjes ontbijtspek (rond)1 rode paprikaKruid het gehakt en laat dit even intrekken.Rol er hierna twee worsten van, net zo lang als het stokbrood.Snijd de plakken kaas in de lengte doormidden en de paprika in ringen.Pak vervolgens het stokbrood en snijd er in de lengte een driehoek uit.Vul de broden met de gehaktworsten.Doe hier vervolgens de plakken kaas, ontbijtspek en paprika om en om er over heen.Doe de stokbroden in de oven (temperauur al naar gelang de vepakking van het brood aangeeft)Na ongeveer 30 minuten zijn je stokbroodjes klaar. Nu kun je ze in plakken snijden en serveren.

 

8.MINI-APPELFLAPPEN2 friszoete appels1 theelepel gemalen kaneel4 eetlepels suiker10 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid1 ei, losgekloptVerwarm de oven voor op 170 graden.Snijd de appels in blokjes van ongeveer een halve centimeter en doe in de kom.Meng de kaneel en 1 eetlepel suiker er door.Leg op elk plakje bladerdeeg in het midden een beetje appelvulling en klap de flapjes diagonaal dicht.Druk met de tanden van een vork de randen aan.Bestrijk de driehoekjes met een bakkwast met het ei en bestrooi met de rest van de suiker.Leg de op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.Smullen maar

 

9. Verse broccoli soep!Stronk broccoli a 500g2 Aardappelen( hoeft niet)ui2teentjes knoflookkruiden die je lekker vind( zelf gebruik ik verse peterselie &bieslook)Groentebouillon blokjemargarine/olie700ml waterevnt. sesamzaad/hamblokjes/gehaktballetjesSnij de ui in stukjes of ringen net wat je makkelijk vind. Maak de broccoli schoon en haal de roosjes eraf.Schil de aardappel en was hem en in blokjes/plakjes snijden.snij de knoflook fijn of met de pers.Zet de pan op laag vuur en doe de margarine of olie in die pan, fruit de ui erin tot glazig doe hier de knoflook bij en laat het even mee fruiten.Doe dan de aardappel erin en roer deze kort mee.Vervolgens verpulver je het bouillon blokje erin even roeren.Daarna doe je zo’n 300 ml water erbij en doe je de roosjes van de broccoli erbij. Laat dit even een kwartier intrekken zodat de smaak lekker in de soep komt.Daarna de rest van het water bij en pureren met staafmixer!Zelf doe vind ik het lekker met ham blokjes en geroosterde sesam zaadjes.Deze rooster ik even in de pan en doe deze in de soep als het geserveerd word!eetsmakelijk!

 

10. BROCCOLITAARTBroccoli1 zakje geraspte kaas2 eieren1 klein potje crême fraichespekblokjes1 of 2 tenen knoflookpaprikapoederkerriepoeder2 eetlepels kruidenkaasbladerdeegVet een springvorm in en verwarm de oven voor op 175 graden.Maak de broccoli schoon en maak er kleine roosjes van.Doe er de paprikapoeder, kerriepoeder en uitgeknepen knoflook door.Doe de geraspte kaas. de eieren, de crême fraiche en de kruidenkaas er door.Bak de spekblokjes uit en doe die ook door het broccolimengsel.bekleed de springvorm met het bladerdeeg en doe het broccolimengsel in de springvorm.Zet de springvorm in de voorverwarmde oven.Na ongeveer 45 minuten is de taart klaar.Lekker serveren met stokbrood met kruidenboter.

 

11. STOOFPERENStoofperen (naar gelang voor hoeveel personen)RoosviceeKaneelSchil de stoofperen en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en de steeltjes goed anders heb je last van harde stukjes.Doe ze in de pan met water en roosvicee. Doe er nog wat kaneel bij en laat ze gaar koken.Smullen maar

 

12.

COURGETTETAART MET GEHAKT.Ingrediënten:250 gram gehakt2 flinke courgettes100 gram zachte geitenkaas (of kruidenkaas)100 gram belegen kaas6 plakken bladerdeeg1 ui3 eierenboter om in te vetten1 teentje knoflookzout pepernootmuskaat.

BEREIDEN:Bak het gehakt in een braadpan, boter is niet nodig.Snij de ui in ringen en fruit de ui mee met het gehakt.Voeg zout, nootmuskaat, teentje knoflook en peper toe. Laat voor een mooi resultaat het vocht zoveel mogelijk verdampen.De lage taartvorm invetten met boter en bekleden met het bladerdeeg. Overtollig deeg wegsnijden.

Verwarm de oven voor op 200 graden.Doe eerst op de bodem de belegen kaas in de ovenschaal en daaroverheen doe je het gehakt.Leg daarover een laagje courgette in zeer dunne plakken gesneden.Verkruimel hierover de zachte geitenkaas (of kruidenkaas).Nu leg je weer een laagje courgette plakjes in de schaal. De eieren in een schaal los kloppen.Doe hier nog een beetje peper en zout bij.Giet dit mengsel over de taart.Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar totdat de randen van het balderdeeg bruin kleuren.

 

13. GEVULD STOKBROOD2 afbakstokbroden1 pond gehakt 1 zakje gehaktkruiden stroganoffPlakjes kaasPlakjes ontbijtspek (rond)1 rode paprikaKruid het gehakt en laat dit even intrekken.Rol er hierna twee worsten van, net zo lang als het stokbrood.Snijd de plakken kaas in de lengte doormidden en de paprika in ringen.Pak vervolgens het stokbrood en snijd er in de lengte een driehoek uit.Vul de broden met de gehaktworsten.Doe hier vervolgens de plakken kaas, ontbijtspek en paprika om en om er over heen.Doe de stokbroden in de oven (temperauur al naar gelang de vepakking van het brood aangeeft)Na ongeveer 30 minuten zijn je stokbroodjes klaar. Nu kun je ze in plakken snijden en serveren.

 

14.

Voor als je iets te vieren hebt   BOKKEPOOTJESTAART1 kant en klare taartbodem1 pak bokkepootjes (kan ook een pak restpootjes zijn)2 pakjes slagroom1 Kopje advocaat (kindvriendelijk is vanillevla)Suiker

Breek je de bokkepootjes doormidden en beleg hiermee de taartbodem. Klop het eerste pakje slagroom met wat suiker stijf en bedek hiermee de bokkepootjes,Beleg vervolgens de slagroom met weer een laag bokkepootjes.Klop het tweede pakje slagroom met wat suiker ook stijf en doe hier vervolgens de advocaat door.Bedek hiermee wederom de bokkepootjes en neem nu alles mee tot aan de bodem.Nu kun je wat schaafsel uit het pakje er over heen strooien.12 uurtjes in de koelkast en klaar is de taart.

 

15. Bloemkoolpasta met Leidse kaas. Het is een super lekker vegetarisch recept.

Bereidingstijd 20 minuten; oventijd 25 minutenIngrediënten voor 4 personen:300 gram pasta (bijvoorbeeld penne of fusili of schelpjesmacaroni)1 bloemkool, in roosjes50 gram boter50 gram bloem600 ml halfvolle melk125 gram Leidse oude kaas (Kanter), geraspt2 tomaten, in plakjesovenschaal (ca. 20×25 cm), ingevetAls variatie gebruik ik weleens broccoli en/of jonge Leidse kaas. Vooral als ik van een stukje nog een plat stukje overhou, dat is gemakkelijk te raspen.Verwarm de oven voor op 200 graden C.Kook de pasta volgens de aanwijzingen beetgaar.Kook de bloemkool in een andere pan, ca. 10 minuten in water met zout.Verhit ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en fruit ca. 2 minuten (roux). Schenk de melk erbij en breng al roerend met een garde aan de kook. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas beetje bij beetje toe en roer tot deze is opgelost in de saus. Breng op smaak met peper en zout.Giet de pasta en bloemkool af. Meng met de helft van de kaassaus en schep in de ovenschaal. Schenk er de rest van de kaassaus over en leg de plakjes tomaat erop. Bestrooi met peper en zout.Bak in de oven in ca. 25 minuten goudbruin.

 

RAGOUTJe moet evenveel bloem als boter gebruiken100 gram bloem100 gram boter (dit zijn richtlijnen)1 of 2 potjes KippenbouillonFijngesneden soepgroente1 scheutje ketjap manis naar smaak.Water.Laat de kippenboullion uitlekken maar vang het vocht wel op.Snijdt de kipstukjes fijn(er)Smelt de boter in de pan.Doe hier langzaam aan beetje bij beetje de bloem door en blijf ondertussen goed roeren met de garde.Doe er iedere keer wat van het boullion er bij.Waarschijnlijk heb je niet genoeg vocht van de boullion ( of vindt je het te zout worden) dus ga je verder met water.Blijf dit herhalen net zo lang totdat het vloeibaar genoeg is.Doe er nu de soepgroente bij (eventueel kun je ook wokgroente of zo gebruiken, net wat jullie lekker vinden)Laat dit 10 minuten zachtjes koken zodat de groente gaar wordt.Doe er nu naar smaak de ketjap bij. Nu de kipstukjes er door en die nog even doorwarmen.Dit gerecht eten wij altijd met rijst, smullen maar  Je kunt hier ook nog geruld gehakt door doen als je dit zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = tien

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>